AUTISM DOBROGEA – Vocea care schimbă vieți
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Despre Proiect
Proiectul își propune să dezvolte capacitatea celor implicați – persoane adulte cu TSA, familii, autorități, instituții – de a acționa împreună pentru a găsi soluții locale, pentru a folosi mai bine resursele existente și de a aloca resurse pentru noi programe și servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu TSA. Iar părinții-persoanele adulte cu TSA vor fi sprijiniți să devină o voce suficient de puternică pentru a reprezenta comunitatea autismului la masa guvernării participative de la nivel local.
Obiectivul principal al proiectului este formarea-dezvoltarea capacității a 10 tineri și adulți cu TSA și a 30 de părinți din regiunea Dobrogea de a promova activ drepturile și interesele lor & ale copiilor lor, precum și de a influența deciziile publice la nivel local prin vocea Asociației Autism Dobrogea.
- „Un weekend de conștientizare a autismului” – Pe 1 și 2 aprilie 2022 am organizat o serie de evenimente cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. În Constanța și Tulcea au avut loc, simultan: o masă rotundă cu tema „Împreună pentru incluziunea persoanelor cu autism în comunitate în județele dobrogene”și un marș-flashmob pentru conștientizarea autismului, sub deviza „Incluziune și respect pentru persoanele cu autism”. Mai multe detalii aici.
- „Video-testimonial” – În luna mai am publicat un video-testimonial de conștientizare a autismului. Pentru o mai bună conștientizare a nevoilor și pentru sensibilizarea „celorlalți”, părinții și tinerii cu autism dobrogeni au povestit din experiențele proprii de viață. Video-ul poate fi urmărit aici.
- „Întâlniri cu părinții din Constanța și Tulcea” – pe parcursul verii am organizat mai multe întâlniri, fizic și online, în care am discutat despre ce anume face niște oameni cu aceleași nevoi și provocări să devină o comunitate – care să participe-activeze pentru ca societatea, comunitatea unde trăiesc, să fie incluzivă și mai bună pentru copiii lor în prezent și în viitor? Ce ar face adulții înșiși pentru o viață împlinită în comunitatea lor? Mai multe detalii aici.
- Am cartografiat serviciile și resursele disponibile persoanelor cu autism din Dobrogea. În urma solicitărilor trimise autorităților locale din cele două județe, am aflat câte persoane cu autism există în evidența primăriilor, ce programe au în desfășurare pentru acestea și dificultățile cu care se confruntă, la nivel instituțional. Ce am aflat, puteți vedea aici.
- Focus-grupuri – În luna septembrie am organizat primul focus grup cu profesioniști și reprezentanți ai unor instituții publice, profesioniști independenți, părinți din jud. Constanța, cu scopul de a merge mai în profunzime cu informațiile pe care deja le-am obținut din răspunsurile la chestionarele trimise autorităților locale din cele 2 județe, instituțiilor publice și părinților dobrogeni. Mai multe detalii puteți citi aici.